Geothermische warmtepomp Serskamp
Geothermische warmtepomp Serskamp haal gratis energie uit de aarde erkend installateur met RESCert certificaat
Als we de verschillende warmtepompen vergelijken met elkaar, is de geothermische het neusje van de zalm op gebied van rendement.
Een geothermische warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron, we plaatsen hiervoor een captatienet in de grond. Idealiter plaatsen we deze op 1 tot anderhalve meter diep, maar zelfs een diepte van 50cm is voldoende.
De oppervlakte van je captatienet loopt evenredig met je bewoonbare oppervlakte. Heb je een huis van 200m2, kun je best een net voorzien van 200m2.
Dit captatienet kan zowel horizontaal (veruit makkelijkst en goedkoopst naar grondwerken toe) als verticaal (mits boringen) geplaatst worden.
Bij verticale captatie kan gekozen worden voor een bodem – water warmtepomp (geothermisch) of een water – waterwarmtepomp (warmte uit het grondwater).
Bij deze laatste heb je 2 boringen nodig, wat het kostenplaatje omhoogtrekt.
Naast het zeer hoge rendement, heb je ook geen buitenunit met ventilator nodig. Je wint plaats en hebt geen last van ventilatorlawaai.
We sommen nog even de voordelen op:
- Zeer hoog rendement: 1kw elektriciteit levert 5kw warmte
- Amper CO2 uitstoot
- In combinatie met zonnepanelen energieneutraal
- Geen buitenunit
- Amper onderhoud
- Bij plaatsing kom je in aanmerking voor een premie (zie tabblad premies)
Wij plaatsen ook lucht – waterwarmtepompen van Bulex en Vaillant. Hier wordt de warmte onttrokken aan de buitenlucht. Dit vereist een buitenunit op een stabiele ondergrond. Hier is de warmtevector een koelmiddel.