badkamerrenovatie
Badkamerrenovatie: de bestaande situatie uitbreken, aan- & afvoerleidingen aanpassen, nieuwe toestellen plaatsen
Badkamerrenovatie wordt door Van Vlaenderen bv compleet van A tot Z bedacht, uitgevoerd, aangesloten en mooi afgewerkt binnen de vooropgestelde timing. Oude badkamer eruit? Pand gekocht waar het sanitair verouderd is? Nood aan een complete badkamer make-over? Of wenst u graag het bad te vervangen door een praktische en moderne inloopdouche; de klassieke wc in te ruilen voor een hip hangtoilet; de gewone radiator te vernieuwen door een design handdoekradiator? Want Van Vlaenderen doet ook de kleinere badkamerrenovaties. De andere pluspunten van onze firma als geroutineerd badkamerspecialist zijn: we werken lokaal, houden alles in één hand, beschikken over echte vaklui, houden niet van ½ werk, zijn gesteld op tevreden klanten.
Volgend stappenplan in badkamerrenovatie wordt strikt gevolgd:
- We stellen een nieuwe lay-out op, uitgaande van het architecturaal plan. Ons advies gebeurt vanuit zowel esthetisch als praktisch oogpunt.
- De oude toestellen, bevloering, chape en muurbekleding breken we uit en brengen alles weg voor recyclage.
- Indien nodig worden aan- en afvoerleidingen vernieuwd. We bekijken de exacte bepaling van alle aansluitpunten alsook de hoogte ervan tegenover het vloerpas. Dit is anders voor toevoer en afvoer van bijvoorbeeld wastafel, douche, bad, toilet, uitgietbak.
- Extra stopcontacten en/of schakelaars zijn soms nodig of dienen aangepast aan de veiligheidsvoorschriften.
- We plaatsen de sanitaire inbouwpotjes, doucherooster, hangtoilet-profiel en voorzien alles van aarding.
- Aanbrengen van vloerisolatie, vloerverwarming en een nieuw toplaagje chape vormen de volgende fase.
- De nieuwe toestellen worden geplaatst: douche of inloopdouche, douchewand, bad, hangtoilet, wastafel(s), badkamermeubel, elektrische verwarming, infraroodverwarming, designradiator, badkamerspiegel, waterkranen.
- Nieuwe boiler of zonneboiler installeren, liefst zo dicht mogelijk.
- Badkamerventilatie bouwen we in waar het nodig of wenselijk.
- Eindafwerking: de vloeren, plinten, wandtegels plaatsen en voegen; alle schilder- en siliconewerken.
- Stipte oplevering volgens schema.
Badkamerrenovatie: WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ DE KEUZE VAN NIEUWE SANITAIRE TOESTELLEN?
In badkamerrenovatie moeten de sanitaire toestellen zoals toilet, douche, bad, wastafel, badkamermeubilair, spiegel, badkamerverwarming, waterkranen en wandbekleding zorgvuldig gekozen worden. Binnen uw smaak en huisstijl zijn de belangrijkste factoren: de beschikbare ruimte, het aantal bewoners, een maximale ergonomie, het uitgestippelde budget.
- Keuze tussen klassiek staand toilet of het hippe hang- of inbouwtoilet dat overigens ook de badkamer onderhoudsgemakkelijker maakt. Het zogenaamde douchetoilet deed recentelijk zijn intrede en wint almaar aan populariteit.
- Voor een douche heb je bij voorkeur ca. 90 cm nodig en echt comfortabel wordt vanaf 110 cm. In eerste instantie moet iedere douche hermetisch waterdicht zijn en blijven. Concept en afwerking zijn dus beiden van groot belang. Er bestaan vele alternatieven inzake douchebak, douchewanden en douchedeur. Een inloopdouche lijkt voor een aantal onder ons wel de absolute top maar lukt niet overal. Een 100% afwerking blijft delicaat vakmanschap.
- Ruimere badkamers en gezinnen met jonge kinderen beschikken nog wel eens over een vrijstaand bad of een bad met omkasting, uitgerust met thermostatische of mengkranen. Een bad nemen brengt mensen tot rust en bezinning. Het is weggelegd voor echte levensgenieters die er tijd voor over hebben.
- Wastafel(s), voorzien van mengkranen en veelal geïntegreerd in meubilair, vormen in feite het centrale thema van je badkamer. We maken onder badkamermeubels onderscheid tussen staande en hangende modellen. Een bijgaande badkamerspiegel, al dan niet verwarmd, maakt het geheel compleet. In kleine badkamers wordt er soms kamerbreed gegaan.
- Elektriciteit, verlichting en verwarming in badkamers zijn onderhevig aan een heel aantal veiligheidsvoorschriften, waarbij als belangrijkste: de afstanden tot de stopcontacten en de verplichte differentieelschakelaar. Daardoor komt elektrocutie nog zelden voor. Voor vochtige ruimtes gelden overigens andere spelregels wat gebruikscomfort betreft.
- Badkamerwanden vereisen een waterdichte afwerking en worden dikwijls van faiences, kunststoftegels, -platen, betonstuc of micromortel voorzien.
Badkamerrenovatie: 7 TIPS VOOR 2024 – 2025
Badkamerrenovati omvat vele aspecten waar verschillende disciplines aan te pas komen. Meestal is de tijdspanne waarin alles moet gebeuren beperkt tot zeer beperkt. Het resultaat moet op alle punten 100 keer beter zijn dan voorheen: eigentijdser, mooier, praktischer, betrouwbaarder, goed voor enkele decennia ver. Daarom moet je de juiste aannemer en de goede materialen kiezen want het gaat tenslotte om een zekere investering.
- Alles begint bij een goed plan. Bestaande badkamers hebben niet altijd de beste lay-out. Uit een beperkte ruimte het maximum halen, vormt de eerste uitdaging. De technische mogelijkheden en beperkingen juist laten inschatten door iemand met kennis van zaken, komt goed van pas. Daarom blijft het opteren voor een aannemer met uiteenlopende ervaring in badkamerrenovatie een logische keuze want iedere situatie is toch weer anders.
- De nieuwste badkamermaterialen kenmerken zich door hoog gebruikscomfort, zuinig verbruik, trendy design, goed bij elkaar passend. Soms gebeurt het dat bestaande badkamerelementen worden behouden omdat ze nog intact zijn, opnieuw trendy, goed passen bij het nieuwe!
- Een vooropgestelde timing vraagt een doordachte planning en organisatie van uw badkamerspecialist.
- Ieder zijn vakgebied: het is comfortabel om voor elke deeltaak de juiste medewerker in huis te hebben: een ervaren loodgieter, bouwvakker, tegelzetter, chauffagist, schrijnwerker, elektricien. Al die specialisten hebben we in eigen rangen. Dus geen wachttijden tussen aannemer A en B.
- Een uitgebreide kennis van de hernieuwbare energietechnieken maakt dat alle mogelijkheden kunnen worden bekeken in functie van het laagst mogelijke energieverbruik, de technische implicaties, uw voorkeuren en comforteisen. Daarom is continue bijscholing van de techniekers belangrijk.
- Een nagelnieuwe badkamer moet lang en probleemloos meegaan. Daarom is het belangrijk dat de aansluitingen op professionele wijze gebeuren om lekkages, verstoppingen en geurhinder volledig uit te sluiten. Even belangrijke punten zijn: dat de materialen onbeschadigd ter plekke geraken, mooi loodrecht geplaatst worden, het juiste debiet qua afloop kennen en bovenal: dat de installaties volgens de wettelijke veiligheidsvoorschriften gebeuren.
- Tot slot: de prijs is de prijs. Maar het renovatiebudget wordt lang niet altijd en overal gerespecteerd. Er duiken onverwachtse problemen op, de prijzen slaan op, gemaakte keuzes blijken onuitvoerbaar te zijn, … Daarom wordt bij voorkeur gekozen voor een aannemer die de situatie uitgebreid bekijkt bij het werfbezoek en op die basis zijn offerte opmaakt.